Depresyonun bir tanı olarak ele alınabilmesi için (DSM-V’e göre) şu kriterlerin gerçekleşmiş olması gerekmektedir: iki haftalık bir dönem sırasında, daha önceki işlevsellik düzeyinde bir değişiklik olması ile birlikte aşağıdaki semptomlardan/belirtilerden beşinin(ya da daha fazlasının) bulunmuş olması; semptomlardan en az birinin ya depresif duygu durum ya da ilgi kaybı ya da zevk alamama olması gerekir:
a- Hemen her gün, gün boyunca süren çökkün duygu durum
b- Hemen her aktivitede memnuniyetsizlik ya da ilgide belirgin azalma
c- Belirgin bir kilo kaybı/alımı ya da iştahta azalma/artma
d- Uykusuzluk ya da uykuda artma
e- Psikomotor hızlanma/yavaşlama
f- Halsizlik ya da enerji kaybı
g- Değersizlik duyguları ya da artmış uygunsuz suçluluk duyguları
h- Dikkat azalması ya da kararsızlık
i- Tekrarlayıcı ölüm düşünceleri, öz kıyım/intihar tasarıları planlı ya da plansız- ya da öz kıyım girişimi
Depresyona Ne Sebep olur?
Depresyonun kesin sebebi bilinmemektedir. Genetik, biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir. Herkeste farklılık gösterebilir ancak aşağıdaki sebepler kişinin depresyona girme olasılığını arttırabilir:
Sevilen birinin ölümü, fiziksel veya cinsel taciz, mali sorunlar gibi travmatik veya stresli olaylar yaşamak.
Planlanmış olsa bile büyük bir yaşam değişikliğinden geçmek
Tıbbi bir problem yaşamak örneğin; kanser, felç, kronik rahatsızlık vb.
Bazı ilaçlar almak. İlaçların sizi depresyona sokup sokmayacağı hakkında bilgi almak için doktorunuza danışınız.
Alkol veya uyuşturucu madde kullanımı
Depresyona Kimler Yakalanır?
Genel olarak her 6 yetişkinden 1 i hayatlarının bir döneminde depresyona gireceklerdir. Herkes depresyona girebilir veya her yaşta ve her tür insanda ortaya çıkabilir.
Depresyon yaşayan bir çok insanın başka ruh sağlığı problemleri de vardır. Kaygı bozuklukları, genellikle depresyonla el ele gider. Anksiyete yaşayan kişiler yoğun ve kontrol edilemeyen korku, endişe ve panik duygularıyla mücadele ederler. Bu duygular günlük yaşantımızı etkileyebilir ve uzun süreli devam edebilir.
Depresyonun Tedavisi Nedir?
Depresyon için birçok yararlı tedavi mevcuttur. Depresyon tedavisi, depresyonun etkilerini ortadan kaldırmaya ve depresyon süresini kısaltmaya yarar. Tedavi, terapi almayı ve ilaç kullanmayı içerir. Doktorunuz veya psikoloğunuz sizin için en iyi tedaviyi belirlemenize yardımcı olur.
TERAPİ, pek çok insan terapiden yararlanır. Terapi sürecinde hayatımızda olan düşüncelere, duygulara ve sorunlara odaklanılır. Bazı durumlarda geçmişimizi anlamak için terapi süreci yardımcı olabilir ayrıca hayatımızda neler olup bittiğinin ele almanın yollarını bulmak, gelecekteki zorluklarla başa çıkmamıza ve bunlara hazırlanmamızda yardımcı olabilir. Terapiyle birlikte, yaşamla başa çıkmamıza, sorunlara neden olan davranışlarımızı değiştirmemize ve çözümler bulmamıza yardımcı olacak duygu ve becerileri öğrenmemize terapi süreci etkili olur. Terapi sürecinde duygularınız ve endişeleriniz hakkında açık ve dürüst konuşmak, terapi sürecinin etkili ve verimli olmasını sağlar.
İLAÇ TEDAVİSİ
Depresyonu olan birçok kişi, terapi sürecinin yanında antidepresan adı verilen reçeteli ilaçları almanın ruh hallerini ve başa çıkma becerilerini geliştirmeye yardımcı olduğunu ifade etmişlerdir. Eğer doktorunuz antidepresan yazarsa, kullanım şartlarını mutlaka sorun ve öğrenin. Birçok antidepresan ilaç mevcuttur böylelikle doktorunuz size uygun doğru ilacı seçmeye karar vermelidir. Bazen doğru ilacı ve doğru dozu bulmak için birkaç deneme yapmak zorunda kalabilirler. Bu yüzden sabırlı olmamız gerekmektedir. İlaç alırken talimatlara uymak önemlidir.
Comments